The Climate Warrior Princess in Davos

Wie is Greta Thunberg?

Het begon met de “Skolstreijk”… een spijbelactie. Op 20 augustus ging de 15-jarige Greta Thunberg buiten de Riksdag zitten met een bordje dat beweerde dat ze vocht voor het klimaat en van plan was om daar twee weken te blijven zitten.

Meer mensen voegden zich snel bij haar staking, die snel uitgroeide tot ongekende proporties. Plotseling werd haar naam gevonden in alle Zweedse media . Haar ouders zijn de kunstenaars en klimaatvechters Svante Thunberg en Malena Ernman. Bekende Zweden, waardoor de pers nog meer van haar acties smulde. Kort daarna leerden buitenlandse media het verhaal kennen en kwamen ironisch genoeg uit alle hoeken van de wereld. Politici bezochten haar, schoolstakingen begonnen in haar naam over de hele wereld, Greta nam deel aan de Rise for Climate-demonstratie buiten het EU-Parlement in Brussel en tal van andere actie in ondermeer Helsinki en Londen.

Vandaag zit ze nog elke vrijdag buiten het parlement. Onlangs ontmoette ze VN-chef António Guterres op de klimaattop in Katowice. American Time Magazine noemde haar bovendien een van de meest invloedrijke tieners van het jaar.

Greta vindt het zeer oneerlijk dat de oudere generaties ons dit hebben aangedaan. Ze wijst erop dat jongeren zich moeten realiseren dat hun toekomst op het spel staat. Jongeren moeten iets doen en boos worden! Die woede kunnen ze gebruiken om te handelen.

DAVOS

Het kostte de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg 32 uur om naar het World Economic Forum in het Zwitserse Davos te komen. Nu vindt ze dat het tijd is voor jonge mensen om ECHT  boos te worden  en te handelen.In tegenstelling tot de meeste deelnemers van de top in Davos, die de vlucht hebben genomen, vindt ze het vanzelfsprekend om de trein te kiezen.

Ze wil daarmee consequent zijn en blijven. Als een echte Climate Warrior was ze 32 uur onderweg. Dat heet ” Handelen naar je overtuigingen”. Politici kunnen nog wat van haar leren.

Ik ben gestopt met vliegen om klimaatredenen omdat ik niet één ding wil zeggen en een ander wil doen. Ik wil leven volgens de waarden en normen die ik zelf ook uitdraag. Ik vind het gek dat mensen die samenkomen om over het klimaat te praten hier in privévliegtuigen komen, zegt Thunberg in Davos.Je denkt misschien dat het gaat om een vliegtuigje van Macron en eentje van Merkel? Naar schatting ging het om bijna 1500 privé-vliegtuigen!!! 1500 privéjets die op luchthavens in de buurt van Davos zijn geland in de week dat de conferentie werd gehouden.

     Ik ben gestopt met vliegen om klimaatredenen. ik wil niet één ding zeggen en een ander doen.

Ik wil leven volgens de waarden waarin ik geloof. Ik vind het gek dat mensen die samenkomen om over het klimaat te praten hier in privévliegtuigen komen,    

Greta Thunberg , in Davos 

Doe alles om de doelstellingen van de overeenkomst van Parijs te halen

Sommigen zeggen dat we niet genoeg doen om de klimaatverandering te stoppen. Dat klopt niet helemaal. Dat zou betekenen dat we nu al zaken ondernemen in functie van het klimaat… De waarheid is dat we helemaal niets doen, zegt Greta Thunberg. Ze eist dat de wereldleiders al het mogelijke doen om de overeenkomst van Parijs, die vorig jaar werd gesloten, te vervullen. “Doe alles om aan de Overeenkomst van Parijs te voldoen”​

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.