Greta Thunberg: Future World leader?

Greta Thunberg: van Strijdster naar Leidster

Greta Thunberg: de tiener-klimaatstrijder die een nieuwe mondiale beweging leidt. Wie is deze Zweedse 16-jarige? En hoe lag ze aan de basis van een golf van klimaatspijbelaars en acties tegen de klimaatcrisis over de hele wereld?

Waarom staat deze 16-jarige in het centrum van de klimaatstrijd?Voor we het hebben over het meisje en haar voorgesschiednis… eerst even kort wat benadrukken wat ze onlangs realiseerde. Ze sprak in VN toe in Polen en de wereldelite in Davos. Als ze spreekt, dan heeft ze haar hart op de tong.

Als Greta Thunberg spreekt, dan luistert de rest van de wereld?

Greta praat niet veel. Maar als ze spreekt, dan luistert de rest… De pers volgt haar ondertussen als echte paparazzi. Maar dat zorgt er wel voor dat haar boodschap via alle media ruim worden verspreid.

Tijdens de VN-conferentie over klimaatverandering (afgelopen december) in Polen, verklaarde Greta aan de afgevaardigden: “Je bent niet volwassen genoeg om het te vertellen zoals het is – zelfs die last laat je aan ons over.”

Ook in Davos was ze aanwezig en ging de 16-jarige Zweedse tekeer tegen de hoog geplaatste aanwezigen. Ze zette ze haar voet naast die van de wereldleiders. Ook daar was ze met haar uitspraken over ondermeer privéjets niet mals voor de aanwezige elite.

Democratisch congreslid Alexandria Ocasio-Cortez en een reeks klimaatwetenschappers waren degenen die hun steun betuigden. Volgens velen had de klimaatbeweging een echte trekker nodig. Greta is het gezicht… het icoon, de leider geworden die de zaak zo hard nodig had. Zijzelf vindt het dan weer abnormaal dat iedereen zat te wachten tot een tiener de zaak in handen zou nemen.

Wie is Greta Thunberg eigenlijk?

De naam Thunberg is nu synoniem met de massale spijbel acties die zich over de wereld verspreiden. Elke vrijdag sinds augustus heeft de tiener de klas gemist om op de trappen voor het Zweedse parlement in Stockholm te zitten.

Met haar bord “SKOLSTREJD for KLMATET” staat ze er elke week uit protest tegen de ontoereikende actie van haar regering met betrekking tot klimaatverandering.

Haar ouders en de politici dachten dat ze uiteindelijk wel terug naar de lessen zou gaan, maar Thunberg was onverschrokken? Duizenden jonge mensen, van Australië tot Oeganda, volgen nu haar voorbeeld als onderdeel van de beweging “Vrijdagen voor de toekomst”.

Greta Thunberg het meisje achter het icoon?

Greta Thunberg realiseerde zich al op jonge leeftijd dat er een gat gaapt tussen wat klimaatwetenschappers zeggen en wat er aan gedaan wordt door de gemeenschap. Het verschil was volgens haar zo gigantisch, dat ze besloot de kwestie zelf ter hand te nemen. Ze is al van kinds af aan geïnteresseerd in het milieu en spoorde haar familie aan een duurzame levensstijl aan te nemen.

Thunberg’s opgang naar het wereldtoneel verliep echter niet zonder slag of stoot. Op 11-jarige leeftijd raakte ze depressief, stopte met praten en eten en verloor tien kilo in gewicht.

In een TEDx-lezing vorig jaar schreef Thunberg haar wanhoop toe aan het gebrek aan aandacht voor de existentiële dreiging van klimaatverandering die de politiek en de media ontvingen.Maar in plaats van alleen maar te hopen op verandering, besloot ze actie te ondernemen. In de daaropvolgende jaren overtuigde ze haar ouders ervan te stoppen met vliegen, veganist te worden, zonnebatterijen te installeren, hun eigen groenten te verbouwen en alleen hun elektrische auto te gebruiken wanneer nodig – een reeks stappen die in de zomer van 2018 resulteerde in haar beslissing om te spijbelen.

Hoge bomen vangen veel vuur

Hoege bomen vangen veel wind… en ondertussen is Greta en de klimaatzaak een erg hoge boom geworden. Meer dan eens werden haar motivaties in twijfel getrokken. Ze ligt vaak onder vuur. Dat is nu eenmaal zo, als je met de vinger wijst naar de mensen aan de top. Op 2 februari sprak Thunberg haar tegenstanders aan in een gepassioneerde en welsprekende post op Facebook.

     Recently I’ve seen many rumors circulating about me and enormous amounts of hate.

This is no surprise to me.

most people are not aware of the climate crisis, So a school strike would seem very strange to people in general., ”   

Greta Thunberg – Facebook

Ze legt uit hoe ze op het idee van een staking kwam. Dat idee ontstond toen ze meedeed aan een wedstrijd waarbij je ideeën, acties en oplossingen kon neerschrijven. Daarnaast werd ze ook geïnspireerd door leerlingen in Parkland, Florida. Zij herdachten een massale schietpartij met een staking.

Op andere kritische klanken reageert ze niet vaak. Greta ontkent te worden uitgebuit door de bredere klimaatbeweging, of te worden betaald voor haar activisme. Uiteraard vraagt ze anderen, inclusief wetenschappers, om inbreng in haar toespraken te doen. Desondanks is het haar stem die gehoord wordt. Ze spreekt niet voor anderen. Greta zegt het zo: “Denk je niet dat een 16-jarige voor zichzelf kan spreken?”De ouders van Thunberg zijn acteur en operazanger. Het milieubewustzijn zit diep in de familie geworteld. een verre verwant van haar vader won in 1903 de Nobelprijs voor de chemie na het berekenen van het effect van koolstofdioxide-emissies op de temperatuur van de aarde.

Greta Thunberg en autisme

Haar moeder schreef een boek: Scenes from the Heart. daarin vertelt ze over haar dochter met speciale behoeften. Thunberg is gediagnosticeerd met het Asperger-syndroom, obsessief-compulsieve stoornis en selectief mutisme. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze alleen spreekt als ze zich daartoe genoodzaakt voelt.

Maar Thunberg beschouwt die toestand niet als een beperking… wel als een geschenk. “We liegen niet erg goed en we vinden het normaal niet leuk om deel te nemen aan het sociale spel waar de rest van jullie zo dol op zijn,” grapt ze wel eens.De tiener dankt het “zwart-wit” gezichtspunt misschien aan haar autisme? Het helpt haar in de confrontatie met harde werkelijkheid van klimaatverandering.

“Of we beperken de opwarming tot 1,5 ° C in pre-industriële niveaus, of niet,” schreef ze. “Er zijn geen grijze gebieden als het gaat om overleven.”

Dit ‘unapologetic realisme’ of ‘onverbloemde realiteitszin’ strekt zich uit tot haar kritiek op de wereldeconomie. “Op plaatsen zoals Davos vertellen mensen graag succesverhalen, maar hun financiële succes is er enkel gekomen met een ondenkbaar prijskaartje,” waarschuwde ze in een toespraak op het World Economic Forum.

Vond je dit boeiend? Misschien ook interessant voor je vrienden. Deel dit bericht en de boodschap van Thunberg met je vrienden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.